Ayres terápia

 A szenzoros integrációs terápia elsősorban a legősibb érzékek, a tapintás- és az egyensúlyérzék ingerlésén keresztül juttatja el a gyereket egy magasabb idegrendszeri integrációs szintre. Ezek az érzékek már a korai magzati állapotban működni kezdenek. A magzat – egyensúlyszerve, a belső fülben lévő labirintusszerv segítségével – már 8-10 hetes korában észleli a gravitáció változásait, és képes ezekre mozgással válaszolni. A terápia azon alapul, hogy az érzékletek legjobb összerendezője a mozgás.

 Szervezetünket folyamatosan érik ingerek, minden beérkező ingerre van motoros, mozgásos válasza az idegrendszernek. Sokféle csatornán, sokféle inger éri egyszerre testünket, ezek felfogása és összerendezése sokszor nehéz feladatot jelent. Mind az egyes érzékek működésében, mind az érzékletek összerendezésében felléphetnek nehézségek. Az érzékletek összerendezésének – a szenzoros integrációnak – a zavara, képtelensége az idegrendszer éretlenségének a következménye.

 

A terápia legfőbb jellemzői:

 Nem egyes képességek fejlődésorientáltan felépített fejlesztésére irányul, hanem az agy rendező funkcióinak javítására. Kontrollált szenzoros ingereket használ a „megfelelő reakció” kiváltásra. Minél több az önindította aktivitás, annál inkább javul az agy organizációja.

 A terápia során a gyermek bármely eszközt választja ki, az számára hasznos és fejlesztő lesz.

 A terapeuta partner a gyermeknek az interakció során és segítséget ad, amikor szükséges.

 A terápia aktivitás keretén belül játékos és vidám cselekvések sora, mely gyermekközpontú, a gyermek belső motivációját használja ki.

 A gyermekek sok olyan mozgásformát, eszközt tapasztalnak meg, melyek fejlesztik a koordinációt, egyensúlyt, és a koncentrációt.

 

Milyen esetben javasolt:

- szülési traumák után

- koraszülötteknek

- megkésett mozgásfejlődés esetén

- összerendezetlen mozgású gyermekek számára

- hiperaktív, vagy éppen túl passzív gyermekeknek

- figyelem és tanulási zavarok esetén

- viselkedés zavar esetén

- autisztikus megnyilvánulásoknál

- cerebrális parézis (központi idegrendszeri sérülés) esetén

 

 

Maga a terápia:

 A terapeuta behatárolt csoportlétszámmal dolgozik (5-6 gyerek/csoport), mert minden gyerekért egyénileg vállal felelősséget annak haladásában, ez nagyobb létszámmal nem lehetséges.

 A terápiás idő hetente 2 alkalom, 2x60 perc, indokolt esetben 3 alkalom is lehet. A gyermek részéről rendszeres jelenlétre, a szülő részéről magas fokú elkötelezettségre van szükség! A sikeres eredményhez idő kell, ez egyénenként változó, hogy kinek mennyi.

 A terápia egy kb. másfél-két órás mozgásvizsgálattal/állapotfelméréssel kezdődik. A pontos felmérés érdekében kórelőzménylapot, valamit tünetfelmérő lapot is töltünk ki a szülővel. Évente minimum egyszer kontroll vizsgálatot végez a terapeuta.

 A terápia hatásmechanizmusa megköveteli a gyakoriságot. Ugyanakkor a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve fontos szerepet kap a játék, a mese, az ének.

 Ajánlott életkor:

2,5-3év-9év

Please reload