Miként fedezheted fel és ápolhatod gyermeked tehetségét?

 

 

 Szerencsére nincs szükséged drága tesztekre, hogy megtudd, milyen tevékenységek keltik fel a gyermeked figyelmét, megindítják képzeletét és motiválják annyira, hogy gyakorolja őket anélkül, hogy valaki megmondta volna neki. Csak figyelned kell!

 "A szülők nagyon szeretnék, hogy gyermekeik sokféle módon sikeresek legyenek - és a gyermekek minél többet megtesznek a felnőttek kedvéért, amiért sokáig fognak olyan dolgokat csinálni, ami igazán nem is tetszik nekik". mondja egykori iskolaigazgató Jennifer Fox, „A Gyermeked Erősségei: Fedezd fel, fejleszd és használd őket”-nek szerzője. Ez a módszer tulajdonképpen segíti a gyerekeket a veleszületett tehetségük és érdeklődési körük fejlődésében, Fox szerint. Természetes készségeik ápolásához "a szülőknek figyelmet kell szentelniük azoknak a dolgoknak, amelyeket a gyermekeik akkor választanak, amikor nem kell mindenki számára ezzel kedveskedniük."

 

Öt mód miként fedezheted fel és ápolhatod gyermeked tehetségét:

 

1. Figyeld meg, hogy játszik!

 

 A gyermeked a csoportos, vagy inkább egyéni tevékenységeket csinál szívesebben? Jobban szeretne futni, vagy csendben ülni? Melyik az első: rajzlap, iPad vagy a kismotor? Ha látni fogod, hogy a gyermek magától mit választ szívesen, akkor az segíthet abban, hogy hol rejtőzhet a tehetsége.

2. Adj igazi esélyt neki!

 Érthető: azt szeretnéd, hogy gyermeked nagyra értékelje a zenét, ezért beíratod zongoraórákra. De tényleg ez AZ, ahol az érdeklődése és a képessége rejlik? Mi van akkor, ha jobban érdekelné - és boldogabbá tenné – a pengetés, dobolás vagy énekelés? Vagy csak a zene hallgatás? "A gyerekek olyanok lesznek, amilyenek ők maguk, és nem akikké változtatni szeretnék őket. " - mondja Fox. A legfontosabb hagyni, hogy gyermeked felfedezze és lássa egy tevékenység több oldalát, lehetőségét és te figyelj arra, ami valóban megragadja a figyelmét. Ha úgy gondolod, hogy a gyermekednek tetszeni fog, kezdjétek el például zongora tanulással, de mond meg neki, hogy ha nem élvezi hat hónap után, akkor választhat más hangszert, vagy valami mással is foglalkozhat.

 

3. Erősítsd meg őt az érdeklődésében!

 

 Azt gondolhatnád, hogy bizonyos játékokkal játszás elvesztegetett idő, de ha belegondolsz, hogy közben gyermeked érintkezik különböző helyzetekkel vagy éppen problémamegoldással, akkor lehet, hogy pont ez az ami növeli a veleszületett tehetségét. „A szülők gyakran csoportosítják a tevékenységeket nagyobb kategóriákba, de így elfelejtik látni a fontosabb részleteket, amik mint lehetőség pont ott lehetnek” mondja Fox. Ahelyett, hogy kritizálnánk gyermekeink képességeit, erősítsük meg őt azzal, hogy azt mondjuk: "Wow, észrevettem, hogy szeretsz játszani - és nagyon jó vagy benne!" És közben önmagunknak is mondani, hogy ez az úgynevezett „időpocsékolás” igazából a gyermeked érdeklődésének megerősítése, támogatása.

 

4. Ösztönözd a kifejezést.

 

 Ha gyermeked hazaér az iskolából, és elkezd írni egy rövid történetet csak a maga szórakoztatásául, akkor ez örvendetes. De mi van, ha leül, hogy rajzfilmeket készítsen? Vagy rejtvényeket írjon? Mi van, ha egy órát tölt egy keresztrejtvényt létrehozó játékkal? Ösztönözze őt még jobban! Szeretni írni és írni, amit szeretsz, ezek kéz a kézben járnak. És attól a pillanattól kezdve, hogy a gyermeked cenzúrázottnak vagy korlátozottnak érzi magát, nem fogja magát többé kreatívan kifejezni. 

 

5. Engedd el!

 

 Függetlenül attól, hogy a gyermeked szereti vagy gyűlöli a tevékenységet, amit kitaláltál neki, az nem téged tükröz. Valójában ez egyáltalán nem rólad szól. Ne felejtsd el félretenni saját érdeklődésedet, előítéletedet vagy véleményedet. Ha csalódott vagy gyermeked érdeklődésének hiánya miatt egy tevékenységben, Fox azt javasolja, hogy kérdezd meg magadtól: "Mi történne a gyermekem életével, ha nem tanulna zenét, vagy ha abbahagyná a zene tanulást?" Lehetséges, hogy a következmények miatt egyáltalán nem érik meg az aggodalmat és az azzal járó stresszt.

 

"Minden arról szól, hogy lehessen választani" - mondja Fox. És ha a szabadság és a bátorítás adott, "a gyerekek jó döntéseket hoznak."

forrás: http://www.rfdtv.com/story/12384532/how-to-find-your-childs-talent

Please reload